Monday, May 16, 2011

Free Chemistry Online Practice Tests


Free Chemistry Online Practice Tests
FREE online interactive quizzes on Chemistry 10+2 level
Free Online Test Preparation: Practice tests for chemistry for PET and PMT
Free online chemistry practice test for engineering/medical entrance exams
1. Which of the following varies with change in temperature?
(a) Mole fraction
(b) Molality
(c) % (w/w)
(d) Formality
Ans. (d)
2. Which of the following is not a chalcogen?
(a) Se
(b) O
(c) S
(d) Na
Ans. (d)
3. A radioactive substance decays to 3/4 of its original value in 2h. The half-life of the substance is:
(a) 60 mm
(b) 30 mm
(c) 90 mm
(d) 15 mm
Ans. (a)
4. A compound of vanadium has a magnetic moment of 1.73 BM. What is the oxidation number of vanadium in the compound?
(a) +4
(b) +3
(c) +2
(d) +1
Ans. (a)
5. A bottle of dry ammonia and a bottle of dry hydrogen chloride connected through a long tube are opened simultaneously at both ends, the white ammonium chloride ring first formed will be:
(a) At the centre of tube
(b) Near the hydrogen chloride bottle
(c) Near the ammoni bottle
(d) Throughout the length of the tube
Ans. (b)
6. With the help of which reaction cyclohexanone is converted into cyclohexane?
(a) Wurtz-Fittig reaction -
(b) Wolff-Kishner reduction
(c) Tischenko reaction
(d) Stephen’s reaction
Ans. (b)
7. Benadryl is used as:
(a) Antiseptic
(b) Disinfectant
(c) Analgesic
(d) Antihistamine
Ans. (d)
8. Azeotropic mixture of HC1 and water has:
(a) 80% HC1
(b) 20.2% HC1
(c) 60% HC1
(d) 40.8% HC1
Ans. (b)
9. The molal freezing point constant for water is1.86°C per mol therefore, the freezing point of 0.M NaCl solution in water is expected to be:
(a) —1.86°C
(b) —0.186°C
(c) +0.372°C
(d) —0.372°C
Ans. (d)
10. The percentage by weight of hydrogen in C2H5OH is:
(a) 20 %
(b) 23.08 %
(c) 13.04%
(d) 10.15%
Ans. (c)
11. Real gas will approach the behaviour of an ideal gas at:
(a) Low temperature and low pressure
(b) High temperature and low pressure
(c) High temperature and high pressure
(d) The critical point
Ans. (b)
12. 0.45 g acid of molecular weight 90 was neutralise by 20 mL of 0.5N KOH. The basicity of the acid is:
(a) 2
(b) 4
(c) 1
(d) 3
Ans. (a)
13. Which of the following is not possible?
(a) n=2, l=1, m=0
(b) n=2, l=0, m= -1
(c) n=3, l=0, m=0
(d) n=3, l=1, m= -1
Ans. (b)
14. The relationship which describes the variation of vapour pressure with temperature is known as:
(a) Kirchhoff’s law
(b) Clausius-Clapeyron equation
(c) EquationHesss law
(d) Arrhenius equation
Ans. (b)
15. Phenol is more acidic than alcohol because:
(a) Phenol is more soluble in polar solvents
(b) Alcohol does not lose hydrogen atom
(c) Pentoxide ion is stabilized by resonance
(d) Pentoxide ion do not exhibit resonance
Ans. (c)
16. The element having highest electron affinity is:
(a) Bromine
(b) Iodine
(c) Fluorine
(d) Chlorine
Ans. (d)
17. Bakelite is prepared by the reaction between:
(a) Phenol and formaldehyde
(b) Urea and formaldehyde
(c) Ethylene and glycol
(d) Tetra ethylene and glycol
Ans. (a)
18. Which one of the following is a conjugated protein?
(a) Phosphoprotein
(b) Glycoprotein
(c) Chromoprotein
(d) All of the above
Ans. (d)
19. Iodine test is shown by
(a) Glucose
(c) Glycogen
(b) Starch
(d) Polypeptide
Ans. (b)
20. A fruity smell is obtained by the reaction of  ethanol with:
(a) CH3COCH3
(b) PCl5
(d) CH3CHO
Ans. (c)
Directions: In the following questions more than one of the answers given may be correct. Select the correct answers and mark it according to the code.
(a) 1, 2 and 3 are correct
(b) 1 and 2 are correct
(c) 2 and 4 are correct.
(d) 1 and 3 are correct
21. The enthalpy change for the process
(1) Heat of vaporisation
(2) Heat of sublimation
(3) Heat of atomisation
(4) Heat of allotropic change
Ans. (c)
22 The anodic mud obtained during electro refining of Cu contains:
(1) Ag
(2) Fe
(3) Au
(4) Zn
Ans. (d)
23. Which is natural polymer?
(1) Cellulose
(2) Protein
(3) SBR
(4) PMMA
Ans. (b)
24. Resolution can be done by:
(1) Mechanical method
(2) Biochemical method
(3) Chemical method
(4) Dialysis method
Ans. (a)
25. Aldehyde and ketone can be distinguished by:
(1) Tollen’s reagent
(2) Fehling’s reagent
(3) 2, 4 -DNP
(4) NaHC03
Ans. (b)
26. Which elements can detect by flame test?
(1) Na
(2) Ca
(3) Ba
(4) Be
Ans. (a)
27. The raw material in Solvay process is:
(1) NaC1
(2) CaCO3
(3) NH4C1
(4) CO2
Ans. (a)
28. Which are the acidic oxides?
(1) CO2
(2) SO2
(3) MgO
(4) AI2O3
Ans. (b)
29. Monodentate ligands are:
(1) H2O
(2) NH3
(3) EDTA
(4) Ethylene diamine
Ans. (b)
30. The greater stability of tert-butyl carbocation over methyl carbocation can be explained on the basis of:
(1) +1 effect of the methyl group
(2) Hyperconjugation effect of the methyl group
(3) Electromeric effect of the methyl group
(4) —I effect of the methyl group
Ans. (b)
31. Graphite is used:
(1) In making electrodes
(2) As lubricant
(3) As crucible in lead pencil
(4) In the manufacture of glass
Ans. (a)
32. IInd group basic radicals are:
(1) Pb
(2) Ba
(3) Sb
(4) Ni
Ans. (d)
33. Which are colligative properties?
(1) Osmotic pressure
(2) Pressure
(3) Elevation in boiling point
(4) Volume
Ans. (d)
34. Which are sulphide ores?
(1) Zinc blende
(2) Galena
(3) Cryolite
(4) Rutile
Ans. (b)
35. Disaccharide sugars are:
(1) Maltose
(2) Glucose
(3) Sucrose
(4) Raffinose
Ans. (d)


Post a Comment