Monday, May 16, 2011

Free chemistry practice test for Medical Engineering exams


Free chemistry practice test for Medical Engineering exams
Chemistry Model Questions and Practice Exam for Medical/ Engineering Entrance
Free Online Medical Engineering Entrance Test In Chemistry
1. Brillstein test is used to detect which of the following?
(a) Na
(b) CO2
(c) N2
(d) Cl
Ans. (d)
2. Acetone and iodine reacts to produce iodoform in presence of:
(a) KOH
(b) NaOH
(c) MgCO3
(d) CaCO3
Ans. (b)
3. The number of atoms in one unit cell of a face centered cubic lattice is
(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) 5
Ans. (b)
4. All the lanthanides show the common valency:
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans. (c)
5. The hydrogen bond is not present in:
(a) Phenol
(b) Liquid HC1
(c) Water
(d) Liquid NH3
Ans. (b)
6. BF3 is a:
(a) Bronsted acid
(b) Bronsted base
(c) Lewis acid
(d) Lewis base
Ans. (c)
7. The number of sigma electrons in toluene are:
(a) 6
(b) 9
(c) 15
(d) 30
Ans. (d)
8. Benzaldehyde and alcoholic KCN reacts to produce which of the following:
(a) Ethyl benzoate
(b) Benzyl alcohol
(c) Benzoin
(d) Benzyl benzoate
Ans. (c)
9. In human body the percentage of sodium and iron is
(a) 0.15%and0.10%
(b) 0.15% and 0.004%
(c) 0.20% and 0.08%
(d) 0.20% and 0.04%
Ans. (b)
10. Root mean square velocity of a molecule is 1000 m/s. The average velocity of the molecule is:
(a) 455.55 m/s
(c) 921.58 m/s
(b) 675.55 m/s
(d) 1221.58 m/s
Ans. (c)
11. The oxidation number of Cr in K2Cr2O7 is:
(a) +3
(b) +5
(c) +6
(d) – 6
Ans. (c)
12. Which of the following oxide cannot act as a reducing agent?
(a) SO2
(b) CO2
(c) ClO2
(d) NO2
Ans. (b)
13. Which one of the following is used as an anti-knocking compound?
(a) Glycol
(b) Glycerol
(d) Freon
Ans. (c)
14. A radioactive isotope has a half-life of 25 days. Starting with 4 g of isotope, the mass
Remaining after 75 days is
(a) 0.2 g
(b) 0.4 g
(c) 0.5 g
(d) 0.6 g
Ans. (c)
15. Bad smelling isocyanides are formed by heating alkali and chloroform with any:
(a) Primary amine
(b) Aliphatic amine
(c) Aromatic amine
(d) Tertiary amine
Ans. (a)
16. Dacron is a condensation polymer of ethylene glycol and:
(a) Phthalic acid
(b) Terephthalic acid
(c) Salicylic acid
(d) benzoic acid
Ans. (b)
17. Chloramines-T is used as an:
(a) Analgesic
(b) Antiseptic
(c) Antipyretic
(d) anti-inflatnatory
Ans. (b)
18. The amount of chlorine evolved by passing 14 of current in aqueous solution of NaCI for 30 minis:
(a) 0.84g
(b) 1.32g
(c) 3.34 g
(d) 5.47 g
Ans. (b)
19. For a reversible reaction the concentration of the reactants are doubled, then the equilibrium:
(a) Becomes 1/4
(b) Doubled
(c) Halved
(d) Same
Ans. (d)
20. AgNO3 does not produce any precipitate with chloroform because:
(a) AgNO3 is insoluble inCHCl3
(b) CHC13 does not ionize in water
(c) CHC13 is insoluble in water
(d) CHC13 is an organic compound
Ans. (b)
21. Hydrolysis of sucrose is known as:
(a) Hydration
(b) Saponification
(c) Esterification
(d) Inversion
Ans. (d)
22. Yndall effects are not found in:
(a) Sugar solution
(b) Gold solution
(c) Suspension
(d) Emulsion
Ans. (a)
23. The molecule having zero dipole moment is:
(a) H2O
(b) HBr
(c) HF
(d) CO2
Ans. (d)
24. Ethylene reacts with 1% alkaline solution of KMnO4 to produce:
(a) Ethylene glycol
(b) Formaldehyde
(c) Acetone
(d) Acetic acid
Ans. (a)
25. By passing H2S through an acidified solution of Ag, Cu and Zn, the precipitated element is:
(a) Ag
(b) Cu
(c) Zn
(d) All of these
Ans. (b)
26. Two molecules of acetic acid on heating with phosphorous pent oxide produce:
(a) Ethyl alcohol
(b) Acetic anhydride
(c) Acetyl pentaoxide
(d) Pentoxide of acetic acid
Ans. (b)
27. Which one of the following represents noble gas configuration?
(a) 1s2, 2s2p2, 3s2 3p6 3d10, 4s4p4d10, 5s2, 5p5d6, 6s2
(b) 1s2, 2s2p6, 3s2 3p6 3d10, 4s4p4d10, 5s5p5d1, 6s2
(c) 1s2, 2s2 2p6, 3s3p3d10, 4s4p4d10, 5s5p6
(d) 1s2, 2s2p6, 3s2 3p6 3d10, 4s4p4f10, 5s5p5d1
Ans. (c)
28. The number of unpaired electrons in Ni(CO)4 Is
(a) 0
(b) 1
(c) 3
(d) 4
Ans. (a)
29. Ethyl amine on treatment with HNO2 produces:
(a) CH3CHO
(b) C2H5OH
(d) C2H5NO2
Ans. (b)
30. Which one of the following is a correct statement?
(a) All metal nitrates’ are insoluble in water
(b) Solubility depends on temperature
(c) All metal nitrates are soluble in water
(d) All metal nitrates are soluble in alcohol
Ans. (c)
32. In benzene molecule carbon atoms are inclined at an angle of:
(a) 60°
(b) 109°, 28°
(c) 120°
(d) 180°
Ans. (c)
32. Which one of the following shows maximum value of paramagnetic behaviour?
(a) [Sc (CN)6]3-
(b) [Co (CN) 6]3-
(c) [Fe (CN) 6]4-
(d) [Cr (CN) 6]3-
Ans. (d)
33. Carbolic acid is:
(d) C6H5OH
Ans. (d)
34. The solubility product of BaCl2 is 4 x 10-9. Its solubility in mol/L is:
(a) 4 x 10-9
(b) 4 x 10-9
(c) 1 x 10-9
(d) 1 x 10-9
Ans. (c)
35. Which one can differentiate between C 2H5OH and CH3OH?
(a) H2O
(b) Na2CO3 + I2
(c) NH3
(d) HC1
Ans. (b)
36. Zinc and cold dil. HNO3 reacts to produce:
(a) NO
(b) NO2
(c) NH4NO3
(d) ZnNO3
Ans. (c)
37. The ratio of pi and sigma bonds in benzene is:
(a) 1:2
(b) 1:4
(c) 1:6
(d) 1:8
Ans. (b)
38. The chemical formula of plaster of Paris is
(a) CaSO4 ½H2O
(b) CaSO4 H2O
(c) CaSO4 2H2O
(d) CaSO4 3H2O
Ans. (a)
39. Which one of the following has square planar structure ?
(a) [Ni(CN) 4] 2-
(b) [Ni(CO) 4]
(c) [NiCl4] 2-
(d) All of these
Ans. (a)
40. The oxidation number of chromium in potassium dichromate is:
(a) +2
(c) +6
(b) +4
(d) +8
Ans. (c)
41. The electronic configuration of most electronegative elements is :
(a) 1s2, 2s2 2p5
(b) 1s2, 2s2p4, 3s1
(c) 1s2, 2s2p6, 3s3p1
(d) 1s2, 2s2 2p6, 3s3p5
Ans. (a)
42. The molecular formula C3H9N cannot represent:
(a) 1° amine
(b) 2° amine
(c) 3° amine
(d) Quatemary salt
Ans. (d)
43. The bond length between C—C bond in sp2 hybridized molecule is:
(a) 1.2 Å
(b) 1.39Å
(c) 1.33 Å
(d) 1.54 Å
Ans. (b)
44. The energy ratio of a photon. of wavelength 3000 A and 6000 A is:
(a) 1:1
(b) 2:1
(c) 1:2
(d) 1:4
Ans. (b)
45. Gas equation PV = nRT is obeyed by ideal gas in:
(a) Adiabatic process
(b) Isothermal process
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Ans. (c)
46. Clemmensen’s reduction of ketones is carried out in:
(a) LiA1H4 in H20
(b) Glycol and KOH
(c) Zn-Hg and HC1
(d) H2 and Pd catalyst
Ans. (c)
47. The planar structure of BF3 can be explained by the fact that BF3 is
(a) sp-hybridized
(b) sp2-hybridized
(c) sp3-hybridized
(d) sp3d hybridized
Ans. (b)
48. Reduction of aniline with acetyl chloride in presence of NaOH produce:
(a) Aniline hydrochloride
(b) Acetanilide
(c) p-chloroaniline
(d) Areddye
Ans. (b)
49. The statement not applicable to chemisorptions is that it is
(a) Highly specific
(b) Independent of temperature
(c) Irreversible
(d) Slow
Ans. (b)
50. An unknown compound ‘D’ first oxidized to aldehyde and then acetic acid by a dilute solution of K2Cr2O7 and H2S04. The compound ‘D’ is
(a) CH3OH
(b) C2H5OH
(d) CH3CH2CH?
Ans. (b)


Post a Comment